Pink houdt ook van jou

Pink houdt ook van jou

27 mei 2022
Als je er over nadenkt is het eigenlijk heel onnatuurlijk dat we onzeker zijn over een eigen interpretatie van een song. Een cover of zelfs als het om onze eigen liedjes gaat. Hoe selecteren we het repertoire wat we kiezen om onze skills en performance te verbeteren? We vinden iets gaaf, tof of bijzonder. Maar als we het gaan imiteren is het niet meer gaaf, tof of bijzonder. Dan zijn we een copy cat. De lijn tussen het nastreven van dat wat je inspireert of domweg kopiëren is flinterdun.
Draai het eens helemaal om: hoe awkward zou het zijn als je exact dezelfde keuzes zou maken als bijvoorbeeld Pink? Dezelfde toonsoort, tempo, stijl, arrangement en daaruit voortvloeiend dus ook dezelfde sound, dynamics, buigingen etc. Dát zou pas super onlogisch en onnatuurlijk zijn. Want jouw leven, afkomst, lichaam en ziel hebben niets met dat van Pink te maken. En toch klampen we ons vast aan het voorbeeld. Vanuit bewondering maar ook vanuit oordeel en angst om niet te voldoen.
Onderliggend zeggen we dus tegen onszelf: ja, maar zij is Pink. Zij is te gek. Zij kan dit. Ik kan dit niet.
Stel, hypothetisch: we slagen erin om het op exact dezelfde manier te zingen als Pink, dan zijn we nog steeds niet tevreden. Omdat we iets missen. In de subtekst. En pas dán komt de aap uit de mouw: wat ik doe is een lege huls. Ik imiteer haar interpretatie.
Met andere woorden: zonder toevoeging van je unieke zijn, jouw speciale sausje, jouw perspectief van het verhaal, zul je met al je effort het liedje én de reden voor het liedje, alsnog niet dienen. Grote kans dat dit je alleen maar onzekerder maakt. Omdat het op deze manier een kunstje wordt. Maar zingen is een kunst. En jij bent een kunstenaar.
Dus werk aan je improvement, maar altijd bewust in verbinding met jezelf. Met jouw unieke geluid. Met jouw verhaal. En eer dat. Blijf niet zeggen dat het niet voldoet. Dat dient geen hoger doel en het maakt je geen betere vocalist.
Als je aanwezig bent in wat je doet en weet waarom je het liedje wil zingen dan kun je nooit een gebrek aan interpretatie hebben. Als jij vertrouwt op je muzikaliteit en personality met alles wat er is en alles wat er niet is, dan wil Pink wellicht wel een liedje van jou opnemen.

1 month ago

Vocalized
Hebben jullie het fijn? Ik zit hier. Niet lonesome zoals LeAnn zingt, maar met de helft van ons gezin en zeehond Fabel, überchill. Het aanbod voor dit seizoen is online op vocalized.nl. Vergeet niet je PPO subsidie aan te vragen. En check de integrale Vocal Coaching met NEI als je groots en fris aan dit nieuwe hoofdstuk wil beginnen 💎. À bientôt! 🩵#highskilledvocalcoaching #babzverhoeven #vocalized #stemprofessionals #NEI #pposubsidie #development #awareness #sejours #ladoucefrance ... See MoreSee Less
Bekijk op Facebook

2 months ago

Vocalized
Bonjour! Op www.vocalized.nl vind je mijn nieuwe aanbod, info over Integrale Vocal Coaching met NEI, flexibele coachingsopties en coaching op een vaste tijd. Hover op High skilled vocal coaching voor alle opties en bestel direct in de shop. Al klant? Check je mail voor kortingcodes (tot 1 sept). Je kunt rond 20 augustus een uitnodiging verwachten. 11 september pak ik na de reset en de planning ales weer op. À bientôt! #vocalized #highskilledvocalcoaching #stemanalist #coachforprofessionals ... See MoreSee Less
Bekijk op Facebook