Ain’t no mountain high enough

Ain’t no mountain high enough

18 jan 2023
Afgelopen weekend zocht ik oude vrienden op (wat erg gezellig was), waaronder mijn vocale mentor Maria Rondèl. Op haar verzoek plaats ik de foto niet. Maar we hadden een mooi gesprek, 24 jaar na mijn eindexamen. Ze schreef een leuk boek, ik kocht het, las het, en schreef haar een handgeschreven brief van drie kantjes. Vervolgens belde ze me, bestelde mijn boek, schrok even van wat er in de tussentijd allemaal was gebeurd, en nodigde me uit bij haar in de Beemster.
Ik prijs me gelukkig dat ik van haar hoofdvaklessen én methodieklessen kreeg. Maria, inmiddels 80 en nog steeds zelfstandig wonend en werkend (!), kan eindeloos vertellen over het vak. Ze is klassiek geschoold, leidde talloze artiesten op en was de Nederlandse grondlegger van The Belting Voice, het onderwerp waar ik uiteindelijk op afstudeerde. Daarnaast studeert ze nog dagelijks en blijft ze zich verdiepen in de zangkunst met stijlbesef en een open mind. Lesgeven en coachen is een vak. Zo leerde ze me. Ik had al op jonge leeftijd veel interesse in lesgeven en na mijn cognitieve revalidatie na het ongeluk werd deze roeping alleen maar groter. Los van anatomie, werkwijze, inzichten, didactiek en het sociale aspect leerde Maria haar studenten ook om een handtekening te creëren in de leerstijl. Het leerplan vond zij essentieel omdat het de docent bewust maakt van de uitwisseling. Coachen is geen kunstje. Je doet het met hart en ziel, maar je hoeft niet aardig gevonden te worden. (Dat kreeg ik op de Rockacademie ook wel eens terug van mijn studenten, dat ze me streng vonden). Je traint vocalisten en behartigt hun belangen. Tegelijkertijd word je onvermijdelijk ook een vertrouwenspersoon. Daarom moet je jezelf als coach ook goed kennen, en loyaal aan jezelf blijven. Anders kun je dit werk niet volhouden.
Ik hou er enorm van om kennis door te geven. De kennis die ik oa van Maria heb gekregen, en tevens de kennis opgelsloten in de handtekening die ik in de loop der jaren heb leren zetten. Daarom nodig ik iedereen die meer wil weten over de stem, de werking, coachen/lesgeven (of het verschil ertussen), stemklachten en revalidatie, stemonderhoud, effectieve persoonlijke stemtraining, toonsoorten, samenspel, interpretatie, energiemanagement (sensitiviteit) of songwriting uit voor de VocalTalk van 12 februari. Een hele dag jezelf onderdompelen in het vak. Want dat is het. Er is ruimte voor jouw specifieke vragen en wensen. Er is tijd om dingen uit te proberen, samen te werken. En te zingen natuurlijk. Deze dag is tijdelijk in de aanbieding, en inclusief lunch en verzorging. https://www.facebook.com/events/679731950244289
We kletsten, onder het genot van een glaasje “prima Bordeaux” zoals ze zei, die ik voor deze gelegenheid niet wilde afslaan, tot de zon onder ging achter het omringende weiland. Na een hilarische fotosessie aan de vleugel waar we samen nog wat oude classics hebben gezongen ging ik voldaan naar huis. Het was een onvergetelijk, gelijkwaardig gesprek vol interesse, uitwisseling en wederzijdse inspiratie. En zo zie je maar weer dat in de tijdloosheid niets verandert. Als het maar écht is. En als het maar veilig is. Want zonder gevoel van veiligheid kan een mens niets leren. En dit was echt en nog steeds veilig. Dankbaar ben ik voor haar vakkennis én mens-zijn. Daar reed ik (gezongen) na al die jaren graag al die kilometers voor. Als mijn oud-studenten later zo op hun opleiding bij mij kunnen terugkijken dan teken ik ervoor. ❤️❤️❤️

Dit bericht is alleen zichtbaar voor beheerders.
Probleem met het weergeven van Facebook berichten. Back-up cache in gebruik.
Klik om de fout te tonen
Fout: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException